Ovo Energy Women’s Tour

 In Övrigt

Den tuffaste Women’s Tour hittills sägs det. Även om jag inte kört någon av de tidigare upplagorna så är jag beredd att hålla med. Så pass att organisationen var tvungna att korta ner den sista etappen lite eftersom snittet över alla dagar annars skulle bli över gränsen för vad som är tillåtet. Fyra långa linjeetapper och ett kortare kriterium summerar de fem dagarna kort. Den längre analysen lyder som följer.

Vi kom till England en cyklist kort pga av sjukdom och skador och redan efter första etappen försvann två till av samma anledningar vilket resulterade i att vi fick köra resterande dagar med endast tre. Eftersom cykel ju är en lagsport är ett halverat lag ganska sårbart, men vi försökte vända det till vår fördel och motiverade oss för de som fallit bort med att kunna ta i lite extra och rå om varandra ordentligt både på och av banan.

Eftersom konkurrensen var av yttersta klass och vi fortsatt har en en bit kvar till toppen fokuserade vi på att ta en etapp i taget och göra det bästa av den istället för att titta på totalen. Det gav utdelning redan första dagen, trots att Doris utgick pga av sjukdom och Camilla kraschade olyckligt och även hon fick kliva av. En cyklist fick lov att komma loss från klungan med ca 45km kvar till mål och kunde solosegra med en efterföljande klungspurt för resterande delar av gänget. Medvind, medlut och bred rak väg de sista kilometrarna mot mål bäddade för en riktig högfartsspurt. Sista 500m innan mål skulle en smal passage och två rondeller passeras, men jag med Christina på hjul lyckades trassla oss fram i allt detta mycket bra och jag kunde leverera henne i ett läge där hon kunde avsluta med en 6e-plats. En topp 10 i de här sammanhangen kunde vi inte annat än vara väldigt nöjda med.

Dag två blev lite av en mellandag. Terrängen var väldigt tuff alla dagar med kuperat hela tiden och framför allt väldigt branta backar. I den längsta klättringen på ca 4km kunde tyvärr ingen av oss komma med i förstagruppen. Resten av den klunga vi satt med sedan var inte supersugna på att köra järnet för att ta in så vi snurrade mest på och tog oss bara till mål och började fokusera på nästa dag istället.

Längsta etappen var dag tre med sina 151km, exklusive neutral start på knappa 8km. Alla började nog bli lite trötta både fysiskt och mentalt. Det gäller ju att hålla ihop huvudet under de långa dagarna också så att man hela tiden är med på vad som händer. Undvika krascher, hålla koll på vägen och vad som händer i klungan. Alltid avancera, vart ska jag ta mig härnäst och vart behöver jag vara om några kilometer, när kommer nästa kritiska läge eller vägavsnitt?

På en rätt stor och rak väg tappar plötsligen någon koncentrationen för en sekund och kraschar både sig själv och ett gäng till, mig inkluderat. Cykeln åt ena hållet och jag åt det andra. Det går förvånansvärt bra faktiskt då jag kommer undan med lite skrap men cykeln behöver bytas. Det tar en liten stund innan jag kan komma iväg men hinner då lugna ner mig lite och inse att det inte är någon större fara med mig och det går ganska bra att pace:a tillbaka till klungan då det för tillfället är rätt stora vägar vi kör på. Med tanke på etappens längd samt att de kritiska två QOM kommer under de sista 50km så är det gott om tid att komma in i tävlingen igen. Jag känner att jag har ganska bra ben och med hjälp av att placera mig väl i ingången till klättringarna kan jag överleva och komma med förstagruppen över de båda. Klungan jagar in en liten utbrytning med 5km kvar till mål och det går i en rasande fart på slutet. Ensam kvar från laget gömmer jag mig så gott jag kan och ligger på de hjul jag tycker verkar vettiga inför spurten. Jag lyckades undvika två krascher på slutet och kan spurta in som 8a, min första topp 10 på World Tour och det känns riktigt bra och roligt.

Taggade till tänderna för den kortaste linjeetappen (123km) ställde vi oss till start på lördagen. Nu skulle vi behöva ge allt och lite till eftersom det skulle avverkas en hel del höjdmeter och med en kort etapp kunde man gissa att det skulle bli race från start. Själv kände jag mig fylld av självförtroende och att jag kunde ha nåt med leken att göra även denna dag. Tyvärr fick jag en mycket olycklig punktering efter bara ca 10km och fick jaga hela långa, branta vägen upp till första QOM på ca 25km. Jag trodde ett tag inte att jag skulle komma ikapp men när jag just var på väg att ge upp helt och bryta ihop i tårar ser jag Christina i en liten grupp framför och får nytt hopp om livet. Precis på toppen kommer jag ikapp vad som redan är en gruppetto. Det har gått väldigt fort i tät hela vägen och många har hunnit droppa av. Jag känner att dagen i alla fall är räddad och att jag kommer få köra klart och starta i London dagen därpå. Riktigt enkelt blir det ändå aldrig med ytterligare en punktering och en väldigt kuperad bana. Det gäller att klara tidsgränsen men gruppen är så pass stor och det sitter flera av de bästa spurtarna med oss så vi kan ändå kämpa på med något slags lugn om fortsättningen.

Avslutande etappen blev det jobbigaste kriterium jag kört nånsin. 62km mitt i centrala London med en drös skarpa svängar och 180-gradare. Ingen neutral start och jag trasslade med att få i foten i pedalen. Det gick iväg en stark grupp direkt på 6-7st och klungan jagade som en furie de första 3-4 varven. Alla var på ett streck, ett streck jag trodde skulle spricka precis framför mig många gånger. Benen stod rakt ut direkt och det var bara tunnelseende och tugga styrlinda för hela slanten. På något vänster lyckas jag ändå bita mig kvar där och när vi väl är ikapp stannar det av en sekund eller två vilket gör att jag kan avancera och sätta mig själv i en lite bättre sits. Kan köra lite smartare med så jämn ansträngning som möjligt och åka lite som en jo-jo i klungan på ett kontrollerat sätt. Framåt spurten så sitter jag riktigt fint genom den sista 180-gradersurvan med ca 1km till mål. Jag får dock svårt att hålla den positionen genom resterande svängar och väg till mål bland de andra lagens starka spurttåg. Tyvärr utan hjälp att ta mig fram orkade jag inte riktigt på slutet och rullade in på en 28e plats.

Vi gav verkligen allt den gångna veckan och det har varit både riktigt hårt och riktigt roligt att få slakta benen varje dag tillsammans med mina lagkompisar. Jag känner själv att jag tagit ett litet kliv till och tror detta varit en bra formvässare till SM. Hoppas kunna uppdatera er med glada rapporter därifrån om ca 1,5 vecka!

 

Showing 16 comments
 • Johan A
  Svara

  Underbar läsning Sara! Du blir ju bara bättre och bättre. Dvs lite som jag fast tvärtom!!!

  • sarapenton
   Svara

   Haha, tack Johan! 😉 DU gör ju BMX-karriär nu ju!

   • Johan A
    Svara

    Eller hur?? Snabbast i Pojkar 46+ i alla fall..

   • sarapenton
    Svara

    Man behöver inte vara så noga med detaljerna 😉

 • Johan A
  Svara

  Så sant.. Nisse vill börja med BMX har han sagt. För de stora pokalerna skull.. 😂

  • sarapenton
   Svara

   Hehe, han kan göra comeback nu. Tror han pysslade med det som knatte där i Älvsjö 😉

 • Lars Herthelius
  Svara

  Hej! Spännande och intressant läsning, speciellt för mig som motionär utan erfarenhet av tävlingscykling. Kollar ofta på resultatlistor eftersom rapporteringen från kvinnlig cykling är synnerligen usel och ser då att du ofta är med högt uppe. Det är bara att gnida vidare! Håller tummarna på SM. Tokpunka på’rej!! Mvh, Lars😃👍🏼

 • Tommy Pollák
  Svara

  Tufft cyklat, festligt skrivet. kul att läsa. Osis att laget blev så decimerat.

  • sarapenton
   Svara

   Kul att du läser och följer med Tommy! 🙂

 • Tommy Pollák
  Svara

  Grattis till mästerskapet! Kul att se ditt namn överst på resultatlistan för SM-linjen!

 • Ronny Lindkvist
  Svara

  En sak jag alltid undrat över Sara. Tar inte hjärtat stryk när ni anstränger er till Max ? Inom längskidor så måste man göra läkarkontroller inför varje lopp. Och nu i Italien så fick ni ju cykla i en bastu . Det kan ju knappast vara nyttigt?

  • sarapenton
   Svara

   Det gäller att ha koll på sin kropp och det finns gott on folk omkring som hjälper till att säga stopp när det blir farligt etc. Men som med all idrott på elit/toppnivå oavsett gren så har det lämnat kategorin hälsosamt om du förstår vad jag menar? Med det sagt är det inte direkt ohälsosamt men det är klart vi pressar våra kroppar till det extrema ibland. Det är också det som är en del av tjusningen, att se hur långt man kan ta sin egen kropp. 🙂

   • Ronny
    Svara

    jag förstår! Redan innan man sätter sig på cykeln så måste man veta riskerna.jag kan vara glad att schack inte tillhör de fysiska sporterna. jag både sett och hört idrottare på finnkampen som tagit sig i mål halvskadade som egentligen inte skall starta. viljan av att tävla får inte vara större än förnuftet. Både träning och tävling sliter på kroppen. Speciellt skall man vara vaksam när man tävlar året on då det är kortare tid för återhämtning. tävlar du bara på ena halvåret så hinner kroppen återhämta sig bättre

   • Ronny
    Svara

    här är lite mer fakta… Så här skall det ju inte gå till både läkare och tränare måste veta att det är fel

    http://www.nt.se/sport/bengtsson-pressades-att-tavla-skadad-om4151107.aspx

    Foten gick sönder redan på uppvärmningen.Men Fanny Ernestam ställde ändå upp för Sverige – och fixade en poäng som kan bli avgörande när Finnkampen avslutas i dag.

    Kollaps i Finnkampen
    Jag fick ett tips om ett klipp på svtplay (se nedan) som visar hur löparen Fredrik Uhrbom kollapsar strax före mållinjen på 10 000 meter. Expertkommentatorn Jakob Hård säger att det ser läskigt ut och konstaterar tvärsäkert (34 sek in i klippet) att det beror på vätskebrist! Efter 30 minuter löpning kan man alltså drabbas av akut vätskebrist och bli oförmögen att kontrollera kroppen, enligt en expert.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.