Apropå det här med mat

 In Övrigt

Det är ett komplicerat och känsligt ämne. I idrotten är det kanske ännu svårare där man vill hålla vikten men också kunna prestera hårt på tävling. Det gäller att optimera. Jag vill inte påstå att jag är svinbra på det även om jag givetvis tänker mig för.

När det kommer till mitt idrottande finns det så många saker jag kan bli bättre på att jag inte kan jobba med alla detaljer samtidigt. Kosten kommer gradvis för mig och jag gör och har gjort små förändringar längs vägen och sakta lagt mig till med nya och bättre vanor.

För ungefär 4 år sedan slutade jag äta gluten efter massor av år med magproblem. Alltså hela livet till och från. Förändringen var som en känsla av att bli en ny människa. Från att konstant ha behöva ägna min mage uppmärksamhet till att inte ens tänka på den. På hela dagen. Och nästa dag! Låter kanske fånigt men jag kunde liksom inte fatta hur bra jag mådde i jämförelse med tidigare. Att jag inte kom på detta tidigare…
Givetvis tog det lite tid för både mig själv och de omkring mig att vänja sig men det är absolut inte svårt att välja bort gluten. Nu känns det som att de flesta har koll på vad det innebär.

IMG_1352En annan aspekt av kosten är hur jädra mycket jag äter! Jag är hungrig KONSTANT. Det är inte alltid lätt att hinna fylla på mellan varven av både träning och annat. Det krävs planering och en förståelse från de runtomkring mig. Det har också krävts att jag har slutat skämmas över att det ibland rinner över på tallriken, inte en helt lätt kamp med hjärnan som jag ändå har gått segrande ur 🙂

En tredje aspekt på det här med mat och att det går åt en hel del av den varan är att det kostar pengar. Framför allt när jag nu vill äta så bra som möjligt för att kroppen ska orka jobba på bra. Som bekant (kanske?) är det lite knapert att vara heltidscyklist så vad jag gjorde var att jag såg över mina utgifter och fick ett gyllene läge att samarbeta med Linas Matkasse. Numer har dom en glutenfri variant (jag har tittat förut men inte hittat något bra alternativ för mig) och dessutom bra variation och råvaror! Den här veckan har jag fått testa den kassen och fick hem allt igår. Som att få en present; överraskning på innehållet och lycka över att det kommer förgylla vardagen! Jag slipper knata iväg till affären, jag får en variation till mina annars ganska standardiserade rätter (går ju alltid i samma hyllor i affären) och får matlåda över som jag kan äta direkt när jag kommer hem från träningen.
Win-win!

IMG_1348MEN. Det är inte bara jag som får en ”win” på detta. Ni andra som också är hungriga får prova-på-pris PLUS en GRATIS fruktkasse om ni beställer på denna kod: https://www.linasmatkasse.se/?c=IGSARA  🙂

Kuriosa är att jag provade igår kväll. Jag kom hem rätt sent efter ett möte och bläddrade fram ett recept som det stod ”snabb” på och 20min senare hade jag mat på bordet. Alla ingredienser hemma (eftersom de kom med kassen ju!), snabbt och enkelt recept. MAT istället för någon slags ”brinner” (breakfast for dinner) med typ fil och macka eller liknande. Lite mer att stå mig på till dagens 5h och dessutom en portion kvar till när jag kom hem efter passet att bara värma på.

Showing 2 comments
 • Elna
  Svara

  Win, win, win, win! Mat är en ständig issue här hemma, sedan jag fick ta bort gluten och laktos för ett par år sedan har jag liksom inte tyckt att det är roligt att laga mat längre. Min sambo gillar inte heller att laga mat och när ingen lagar mat blir man två tjuriga människor, hooooopplöst! Ska klicka hem en glutenfri kasse, tack för tips! 😀

  • sarapenton
   Svara

   Jag tycker det är trist att laga mat till mig själv men har man allt hemma plus ett passande recept är det MYCKET lättare 🙂 Enjoy!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.